Akváriumi halak
Akváriumi halak
Menü
 
Trópusi halak
 
Rákok/garnélák
 
Egyéb élölények
 
Kubai kékrák

Kubai kékrák

 

Bevezető: A rákok körében az egyik legelterjedtebb. A kubai kékrákot sok ember nem csak háziállatának tekinti, hanem jelképének is. A rákok nagyon érdekes állatok, ha valaki megfigyeli, hogy mennyi dolgot képes csinálni egyszerre, akkor igenycsak elgondolkodik, hogy ez milyen nagy dolog. A rákok a gerinctelenek nagy csoportjába tartoznak, hiszen nincsen gerinoszlopuk és csontvázuk. Mint minden rák, a kubai kékrákok is rendszeresen vedlenek. Átlagos nagyságuk kb. 8 centiméter.

Beszerzése: kereskedelmekben gyaran megtalálható, elterjedt faj. Tenyésztőktől érdemesebb beszereni. Az egészséges rákok nem túlzottan félénkek, korukhoz képest ideális nagyságúak. Minden testrészük sértetlen, és a funkciójuknak megfelelően működnek.

Az állat helyének kialakítása: egy rák számára 20-25 liter vizet kell minimum számolni, tehát két rák számára megfelelő egy 50 literes terrárium, vagy akvárium (a kettőt ne tévesszük össze: a terráriumnak az alapterülete nagyobb mint az akváriuménak). A medencében kialakíthatunk egy olyan kis részt is ami száraz, nálam erre ritkán kimászak napozni (maximum 10 percre). Célszerű szűrőt és vízmelegítőt is beszerezni kedvencünknek. A levegősztetést megoldhatjuk egy ilyen funkciót végző szűrővel is, de erre alkalmasabb egy légpumpa. Csak olcsó növényeket telepítsünk a tartóhelyükre, ugyanis a rákok szeretik a vegetáriánus kosztot is! A kis szárazföldi részünket természetesen beültethetjük. A vízcserék gyakorisága, illetve mennyisége az állatok mennyiségétől és a szűrésétől függ (ha nincs szűrőnk, akkor minden képpen gyakoriabban kell ezt elvégeznünk).

Etetés: a kékrákok kedvence a tubifex, illetve a vörösszúnyoglárva! Ebből minden nap kis mennyiségbe, mosott állapotban adjunk nekik. Vízibolhával nem túl érdemes kínálgatni a rákokat, mert nem nagyon foglalkoznak a dologgal. Hetente egyszer-kétszer adjunk nekik zöld hajtásokat, salátát, borsót, stb. Néha be lehet nekik rakni pár guppit, dániót, hogy egy kicsit vadászhassanak. Néha szoktam nekik lisztkukacokat is bedobálni, egyszerűen megőrülnek érte, érdemes egyszer kipróbálni. Ritkán adjunk nekik lemezes haleledelt is!

Gondozás: a víznek melegnek kell lenni, 25-26C° körülinek, kristálytisztának, ezért érdemes az akvárium/terrárium méretéhez igazódva egy motoros szűrőt beszerzni! Vedlési időszakban nem szabad megilyeszteni az állatokat, nem szabad megbolygatni a medence nyugalmát, mert ha nagyon megijednek, akkor megsérthetik testrészeiket, és elpusztulhatnak! A levedlett "páncéldarabkát", összeszedhetjük, de akár bent is hadhatjuk, hiszen egy bizonyos idő elteltével úgyis elfogyasztják ezt a burkot! Az akvárium fedéséről mindenképpen gondoskodjunk! Ha egy rák agresszív akkor a két ollóját a magasba rakva figyel megdermedten.

Szaporodás: a petékkel teli nőstény elbújik, nagyon izgatott, kavicstorlaszokat épít búvóhelye elé. Hetekig nem lehet látni. Az egy éves nőstények esetenként 200 ivadékot hordanak ki, az idősebbek akár 400-at is! A kisrákokat apró élő eleséggel, esetleg lemezes haltáppal etetssük naponta többször. A nevelő medencébe tegyünk szivacsszűrőt, aljzatnak pedig kereskedésekben beszerezhető homokot használjunk!


Az én kékrákom

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Glaser lista

Német lista, ahonnan halak és rákok rendelhetöek nagyker áron!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Számláló
Indulás: 2004-08-22
 
Fórumok
 
Idő:
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj